Zon en wat hoge sluierwolken

De zon heeft de start van de week niet gemist! Gisteren was ze weer present van 's morgens tot 's avonds, met uitzondering van de lage gebieden die toch weer een aanzienlijk deel van de dag onder de lage bewolking, hochnebel, bleven steken. Ik blijf het fantastisch vinden om de kraakheldere lucht te zien met extreem goede vergezichten (zeer droge lucht) boven het deken van lage wolken. Elk seizoen heeft zijn charme en in afwachting van witte foto's kunnen we genieten van dit soort taferelen. 


De top van de Rigi Kulm steekt ver uit boven de hochnebel. @MeteoSuisse


Boven de hochnebel is de lucht zeer droog en de vergezichten uitstekend.


Oktober is 8°C warmer dan normaal gestart op Sonnblick. @GSA


De gletsjers zien nog wit, door afkoeling langs onder, maar rond het ijs is opnieuw veelal rots tevoorschin gekomen door het zachte en droge weer. 

Zonnige dinsdag met ook wat hoge wolkensluiers
Wat betreft de algemene luchtdruksetup heb ik weinig nieuws te melden vandaag. Zo liggen de Alpen nog steeds onder de invloed van een krachtig hogedrukgebied, kerndruk > 1030 hPa, waarvan de kern zich wel verplaatst heeft naar Oost-Europa (Roemenië). Het opwarmende effect van de hogedruk (subsidentie, dalende luchtdrukbeweging, vergelijk het met een fietspomp) is hierdoor wat minder uitgesproken waardoor het een fractie minder zacht is. De zon is vandaag opnieuw volop van de partij. Aan de noordkant, vooral op het Zwitsers Plateau, en aan de zuidkant, vooral over de Po-vlakte, komt alweer hochnebel voor welke traag oplost in de loop van de dag. In de loop van de dag zal de zon in de bergen een klein beetje concurrentie krijgen van hoge wolkenvelden, sluiers, die van ZW naar NO overtrekken. In het uiterste zuidwesten, de Alpes-Maritimes, zal er ook meer middelhoge bewolking verschijnen waardoor de zon het hier moeilijk krijgt. Ik sluit een klein beetje stuwingsneerslag zelfs niet helemaal uit. De temperaturen blijven hoog met een vorstgrens rond 3600 m in het oosten en 3100 m in het westen. Een lichte afkoeling dus als we het zo kunnen noemen. 


De Alpen liggen nog steeds onder de invloed van een krachtig Europees hogedrukgebied. @Wetterzentrale

Morgen en donderdag zonnig en iets minder zacht
Ook morgen krijgen de Alpen veelal zonnig bergweer voorgeschoteld. Er kunnen net als vandaag wel wat hoge of middelhoge wolkenvelden voorbijtrekken, maar meestal kan de zon daar wel doorheen schijnen. In de Zuidelijke Franse Alpen en de Ligurische Alpen (Italianse kant) zal er wat dichtere bewolking aanwezig zijn, met mogelijk een lokale bui. Overigens komt er zowel op het Zwitsers Plateau en op de Po-vlakte weer hochnebel voor, vooral voor de middag. De vorstgrens ligt morgen rond 3000-3200 m, met op 2000 m zo'n 7-10°C. Donderdag houdt het stabiele herfstweer stand. Zowel aan de noord- als zuidkant komt hochnebel voor die in de loop van de dag optrekt. In de bergen is het zonnig met een paar hoge wolkensluiers die de blauwe lucht versieren. De vorstgrens zakt nog een beetje, tot 2800-3100 m. 

Zorgt hogedrukblokkade later voor kouder weer?
De middellange en lange termijn tonen aanhoudend dominantie van hogedruk boven Europa. Wisselvallig en/of winderig herfstweer is daardoor niet (meteen) aan de orde. Wel zou het uiteindelijk kunnen leiden tot kouder weer. Zo tonen sommige weermodellen nu een west-waartse verplaatsting van de hogedruk richting de Atlantische Oceaan. Dat zou ruimte geven boven Europa voor het binnenstromen van koudere lucht uit het noord(oost)en tegen het midden van de maand. Een signaal dat we nu even zien of blijft het de komende dagen consistent? We gaan het zien!


Kouder weer vanaf het midden van de maand? @Wetterzentrale

Graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

martin libbrecht

Wanneer komt er licht (sneeuw en koude ) aan het einde van de tunnel nu hopen we dat er in het midden van de maand toch iets zal veranderen

martin libbrecht | 05-11-2024 - 08:25

PETER.  Dit Jaar BERWANG.

Mogge Lander dat is weer duidelijk maar ook eentonig hè ha ha. 😆 EN het is voor jullie weermannen met deze WEER omstandigheden al een tijdje het zelfde verhaal helaas is dat zo ! Dus wachten we maar op betere winterse ❄️🥶 periodes.🌨️🌨️🏔️⛷️👍

PETER. Dit Jaar BERWANG. | 05-11-2024 - 08:48

Ate N

Ik volg netjes elke dag het weerbericht en de foto's zijn schitterend. Maar eerlijk is eerlijk, het begint wel een beetje saai te worden dit weer🤔 We willen🏔🌨⛷🥶

Ate N | 05-11-2024 - 09:28

Anton Van der Bij

Zou dit dan de eerste kerst worden zonder sneeuw 😳

Anton Van der Bij | 05-11-2024 - 10:14

Harry Verduin

Nog veeeeeeel te vroeg voor om dat te weten

Harry Verduin | 05-11-2024 - 10:53

Joy Van Craenenbroeck

2015? Maar het is inderdaad nu nog veel te vroeg, alles wat valt voor midden november is voor de skigebieden van 1000-2000m niet nuttig. Dus eigenlijk is het maar beter dat het nu is en niet begin december.

Joy Van Craenenbroeck | 05-11-2024 - 11:46

Michel Terlouw

15 december hopen wij op de latten te staan. La Plagne kan nog wel wat sneeuw gebruiken :)

Michel Terlouw | 05-11-2024 - 14:35

marc van de poel

Ik denk/vrees dat ze overal wel "wat" sneeuw kunnen gebruiken..
Maar hoop doet leven.

marc van de poel | 05-11-2024 - 17:47

Marja  Skiër

Het is nu nog toeleven naar het echte winterseizoen en op de tanden bijten om door de herfst met al zijn schoonheid door te komen. De prachtige herfstfoto’s en hier en daar poedersuiker helpen echt wel om deze periode door te komen. Nog even en dan is het weer sneeuw sneeuw sneeuw ⛄️

Marja Skiër | 05-11-2024 - 15:27

Natascha Harmsen

Helemaal mee eens! Prachtige foto's..en die sneeuw komt echt wel😊

Natascha Harmsen | 05-11-2024 - 18:40

Frans Zwitserland

Goedemiddag Lander (&Michael) allereerst dank voorde schitterende plaatjes en je hoopgevende weersvooruitzicht en hopelijk zet de winterse voorspelling door!

Verder las ik (zie link hieronder) een interessant bericht over de Groenlandse ijskap welke een grote hoeveelheid smeltwater schijnt op te slaan.

www.nu.nl/wetenschap/6334047/groenlandse-ijskap-blijkt-maandenlang-grote-hoeveelheid-smeltwater-op-te-slaan.html

Kun jij/jullie misschien vanuit jou/jullie expertise aangeven of de gletsjers in de Alpen dat ook doen? Alvast bedankt👍

Frans Zwitserland | 05-11-2024 - 16:12

Dennis Arabba/Samnaun  ⛷️

Wat maakt het uit, vroeg of laat is toch al het ijs weggesmolten en zullen we moeten wachten tot de aarde weer afkoelt voor nieuw ijs.

Dennis Arabba/Samnaun ⛷️ | 05-11-2024 - 17:04

Harry Verduin

Oei Dennis tegen dat het terug afkoelt, zijn we alweer een jaartje of 500 verder. Ik heb een sterk vermoeden dat we dat niet meer zullen meemaken

Harry Verduin | 05-11-2024 - 17:32

marc van de poel

'Hopelijk tegen het midden van de maand enige afkoeling'.
We hopen het met zijn allen mee !!
Want dan komt stilaan december in 't visier.

marc van de poel | 05-11-2024 - 17:46

JP⛷       ..

Zo onder een prachtige heldere sterrenhemel koelt hier het in de regio Flachau toch flink af.

Foto bij weerbericht reactie 134321

JP⛷ .. | 05-11-2024 - 18:14

Dennis Arabba/Samnaun  ⛷️

Ja Harry of nog langer 🙃
Glacialen (ijstijden) zijn perioden in de geologische geschiedenis waarin het koud is en de ijskappen flink aangroeien. Op dit moment bevinden we ons juist in een relatief warme periode, een interglaciaal. Het vorige interglaciaal was het Eemien, en duurde van 130.000 tot 114.000 jaar geleden.

Dennis Arabba/Samnaun ⛷️ | 05-11-2024 - 19:58

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.